Sushi met gerookte zalm en komkommer

Sushi met gerookte zalm en komkommer Het nieuwe jaar inzetten op Japanse wijze? Het kan met dit typisch, verrassend, maar vooral bijzonder lekker sushi gerechtje! In dit receptje leggen we je stap voor stap uit hoe deze sushi met gerookte zalm en komkommer te maken. Kijk ook verder op deze website voor meer feestrecepten om het nieuwe jaar goed mee te beginnen!


Benodigdheden: 

 

Voor de rijst: 

- 150 gram sushirijst 

- 3,5 deciliter water 

- 1 eetlepel rijstazijn 

- een halve eetlepel basterdsuikers 

- een halve theelepel zout 

 

Voor het toplaagje:  

- 2 eetlepels Japanse mayonaise 

- 200 gram gerookte zalm 

- een halve komkommer (geschild en in vliesdunne plakjes) 

 

 

Bereiding:  

 

We beginnen met de sushirijst te wassen onder koud stromend water. Je doet dit tot het water helder blijft. Laat de rijst nu uitlekken. Doe daarna de rijst in een pan met het water, plaats er een deksel op en breng het water snel aan de kook. Draai het vuur daarna laag en laat de rijst gedurende 10 minuten zachtjes koken. Neem tijdens het koken van de rijst nooit het deksel af van pan! Neem de pan wanneer dit is gebeurt van het vuur en laat hem nog (afgesloten) 15 minuten staan.  

 

Nu maken we een mengeling van de rijstazijn, suiker en zout en scheppen we de rijst in een grote ondiepe kom om er vervolgens het azijnmengsel overheen te sprenkelen. Nu is de tijd gekomen om uw beide handen te gebruiken. De ene hand heeft u nodig om het azijnmengsel met korte bewegingen door middel van een spatel door de rijst te mengen, terwijl de andere hand nodig is om met behulp van een waaier de rijst snel te doen afkoelen. Meng het geheel voorzichtig, zodat de korrels niet kapotgaan.  

 

Vanaf het ogenblik dat de rijst op kamertemperatuur en doorschijnend is, kunt u hem verder bewerken. Nu gaan we een ondiepe schaal invetten met olie en bekleden we deze met huishoudfolie. Laat de folie over de rand afhangen om de inhoud er eenvoudig uit te kunnen halen. Maak vervolgens een dikke laag rijst in de schaal (ongeveer 3 centimeter) en duw deze stevig aan waarna we er een laag mayonaise overheen smeren.  

 

Verdeel nu de zalm en komkommer in diagonale strepen over de rijst en breng (indien nodig) een tweede laag zalm aan. Dek de bovenkant nu af met een folie en leg er een passend bord op. Zorg ervoor dat je dit voldoende verzwaard.  

 

Laat de schaal gedurende een kwartier op een koele plaats staan waarna u het gewicht, bord en de folie verwijderd. Til daarna de sushi uit de schaal en snijd hem met een scherp mes in ongeveer 8 stukken. Smakelijk!