Oliebollen

Oliebollen Oliebollen zijn natuurlijk onmisbaar tijdens oud & nieuw. U kunt ze dan ook overal kopen, maar is het niet veel lekkerder om uw eigen verse oliebollen te maken? Met ons recept van kunt u de heerlijkste oliebollen maken.  

Op feestrecepten .com vindt u voor ieder feest een geschikt en populair recept!Benodigdheden: 

 

- 250 gram rozijnen 

- 200 gram appel 

- 1 kg bloem 

- 1 liter water 

- 80 gram gist 

- 85 gram boter 

- 60 gram suiker 

- 15 gram zout 

- 15 gram citroensap 

- 3 eieren 

 

 

Bereiding: 

 

Laat als eerste alvast de rozijnen in water wellen. Leg ook alvast de boter en de eieren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur zijn. Snijd ook alvast de appels in kleine blokjes.  

 

Doe vervolgens de gist in een kom en laat het oplossen in het water. Voeg aan dit mengsel van gist en water de bloem toe en mix dit totdat er een mooi mengsel ontstaat. Voeg er dan de boter en de eieren aan toe. En mix dit geheel ook kort door elkaar. 

 

Laat vervolgens de rozijnen goed uitlekken en voeg die samen met de appels, de citroensap en de suiker toe aan het deeg. Meng dit geheel weer goed en voeg als laatste het zout toe. Meng nu voor de laatste keer het mengsel goed door elkaar. 

 

Leg vervolgens een natte theedoek over de kom en laat de kom op een warme plaats ongeveer 45 minuten reizen. Zorg er wel voor dat de kom groot genoeg is. U kunt ook een emmer gebruiken wanneer u twijfelt over de grootte van uw kom. 

 

Zorg er intussen voor dat u de frituurolie warm maakt. De temperatuur van de olie moet ongeveer 180 °C zijn.  

 

Na 45 minuten moet u het deeg nog eens goed door elkaar roeren. Neem vervolgens een lepel waarmee u mooie bollen kunt scheppen. U kunt dan denken aan een juslepel of een ijslepel. Zorg er wel voor dat de lepel steeds nat is, omdat het deeg anders aan de lepel blijft plakken. 

 

Doe de oliebollen dan in de pan. Zorg ervoor dat de oliebollen wel genoeg ruimte hebben om te kunnen drijven. Na 6 minuten zijn de oliebollen goed. Controleer er wel eerst eentje, voordat u ze er allemaal uithaalt. Zorg er ook voor dat de olie regelmatig vervangen wordt.