Kerststol

Kerststol Via dit recept kunt u een heerlijke kerststol maken voor kerst. Verras je familie eens met een zelf gemaakte kerststol en laat ze eens zien wat je kan in de keuken! 

Op feestrecepten .com vindt u voor ieder feest een geschikt en populair recept! 

De bereiding van een kerststol is eenvoudig, je hoeft dan ook geen uren in de keuken te staan voor dit leuke gerecht! 

 

Op feestrecepten .com vindt u voor ieder feest een geschikt en populair recept!Benodigdheden: 

 

- 450 gram bloem 

- 150 ml water 

- 125 gram rozijnen 

- 125 gram krenten 

- 7 gram gist 

- 70 gram boter + 50 gram boter om brood te bestreiken 

- 2 ½ eetlepel geraspte citroenschil 

- 125 ml melk 

- 125 gram basterdsuiker 

- 5 gram zout 

- 1 ei 

- 3 eetlepels sinaasappelsnippers 

- 25 gram sukadesnippers 

- 100 gram amandelspijs 

- Poedersuiker 

 

 

Bereiding: 

 

Wel de rozijnen en de krenten alvast in water. Laat ook alvast de bakkersgist oplossen in warm water. Verwarm vervolgens de boter in een pannetje, totdat deze gesmolten is. Warm ook alvast de melk op. Doe de warme melk, suiker en fijngemaakte sinaasappelsnippers in een kom. Voeg daar de gesmolten boter aan toe. Voeg vervolgens 400 gram bloem en het zout toe. Bewaar de overige 100 gram bloem voor straks. Voeg daarna de gist en het ei toe. Vervolgens moet u dit geheel goed mengen. Vervolgens moet u het deeg kneden. Doe dit net zo lang totdat het deeg mooi glad en soepel is. Dek vervolgens de kom af en laat deze op een warme plek ongeveer 60 minuten rijzen. 

 

Ondertussen kunt de rozijnen en krenten alvast uit laten lekken en drogen. Voeg aan de rozijnen en krenten de geraspte citroenschil en de sukadesnippers toe. 

 

Na 60 minuten kneedt u het deeg nogmaals 2 minuten. Gooi wat bloem op uw aanrecht en rol het deeg iets uit. Vervolgens kunt u de rozijnen, krenten, sukadesnippers en de citroenrasp toevoegen aan het deeg. Meng dit goed door het deeg heen. Rol dit deeg uit, totdat u een ovaalvormig stuk deeg heeft dat ongeveer 25 x 35 cm is. Neem dan een bakblik en vet deze met boter in. Leg hier de dikke ovale plak op. Maak een gleuf in het midden van het deeg en leg daar het stuk amandelspijs in. Vouw vervolgens het deeg om het spijs heen. Dek het bakblik af en laat deze weer op een warme plaats ongeveer 60 minuten rijzen. 

 

Na 60 minuten kunt u het bakblik weer pakken. Bestrijk de bovenkant van het deeg dan met een beetje boter. Plaats het bakblik in een voorverwarmde oven (180 graden Celcius). Laat de stol vervolgens in ongeveer 30 – 40 minuten mooi bruin worden. Haal vervolgens het brood uit de oven en laat het op een rooster nog even afkoelen. Terwijl het brood aan het afkoelen is moet u de bovenkant van het deeg nog enkele malen insmeren met boter. Gooi na het insmeren steeds een goede laag poedersuiker over het brood heen. 

 

Wanneer het brood is afgekoeld, is het brood klaar om opgegeten te worden!