Griet met tomaten en courgettes

Griet met tomaten en courgettes Dit gerecht is zeker uniek te noemen wanneer je het opdient tijdens het kerstfeest. Toch zal dit gerecht op uw tafel zeker niet uit de toon vallen door zijn typische kerstkleuren en afwerking. Ook de smaak zal menig bezoeker weten te bekoren. Tel daarbij op dat Griet een budget-vriendelijke vis is en het gerecht slechts 40 minuten tijd kost om klaar te maken en dit gerecht is zonder twijfel iets voor u!


Benodigdheden: 

 

- 1 kleine sjalot 

- 1 kleine courgette 

- 1 deciliter droge witte wijn 

- 4 trostomaten 

- 3 eetlepels graantjesmosterd 

- 3 eetlepels paneermeel 

- 0,5 deciliter frambozenazijn 

- 200 gram ijskoude boter 

- 600 gram grietfilets 

- peper en zout  

- vetstof (voor de ovenschaal) 

 

Bereiding: 

 

Als eerste gaan we de grietfilets in porties van 150 gram verdelen. Kruid ze met peper en zout en bestrijk ze daarna een beide kanten met graantjesmosterd. Haal ze nu door het paneermeel en leg ze vervolgens in een lichtjes ingevette ovenschaal.  

 

Spoel nu de tomaten en snijd ze in niet te fijne plakjes. Spoel daarna de courgetten en snijd die in flinterdunne plakjes. Leg vervolgens afwisselend plakjes tomaat en plakjes courgette op elk stukje vis. Zet het geheel nu gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.  

 

Pel en snipper de sjalot fijn en laat de witte wijn met de frambozenazijn en sjalotsnippers in een steelpannetje tot één derde inkoken. Giet het mengsel vervolgens door een fijne puntzeef en werk de saus (van het vuur af) op met een paar vlokjes ijskoude boter. Naar eigen smaak kan je het gerecht nog wat aankruiden met peper en zout.  

 

Zorg voor voorverwarmde borden waar de vis op komt te liggen. Lepel er daarna wat hete saus bij en dien het gerecht zo snel mogelijk op. Je kan er verder voor kiezen om het gerechtje verder aan te vullen met bijvoorbeeld een kruidenrijst. Smakelijk!