Eendenfilet in een korst van citrusvruchten

Eendenfilet in een korst van citrusvruchten Eend is een zachte en bijzonder lekkere vleessoort. Je kan ze op tal van manieren klaarmaken om jou kerstfeest tot een succes te maken. In dit recept tonen we u hoe een eendenfilet met een korst van citrusvruchten te maken. Het bereiden van dit gerecht kost u algemeen gezien nog geen anderhalf uur!


Benodigdheden: 

- 600 gram eendenfilet 

- 2 sinaasappels 

- 1 citroen 

- 1 theelepel gedroogde look 

- 1 theelepel zout 

- Een vierde theelepel gemalen peper 

- 400 gram bosbessencompote 

- 1 theelepel mosterd 

- Een halve theelepel worcestershiresaus 

- 1 deciliter wildfond 

- 2 deciliter porto 

- peper en zout 

 

Bereiding: 

 

Als eerste gaan we de korst van citrusvruchten maken. Dit doen we door de 2 sinaasappels, 1 citroen, 1 theelepel gedroogde look, 1 theelepel zeezout en een vierde theelepel gemalen peper met elkaar te vermengen tot een geheel. Bedek vervolgens het eendenvlees met deze bereiding en laat het gedurende een half uur rusten. 

 

Nu wordt het tijd om alle ingredienten voor de bosbessensaus op te warmen. Het gaat hier om de 400 gram bosbessencompote, 1 theelepel mosterd, een halve theelepel worcestershiresaus, 1 deciliter wildfond en 2 deciliter porto. Laat het mengsel inkoken tot ongeveer een derde verdampt is. Voeg vervolgens een snuifje peper en zout toe. 

 

Nu gaan we het eendenvlees bakken. We doen dit een pan met dikke bodem gedurende 2 minuten. Zorg er voor dat je het vlees bakt aan de velkant. Laat het vervolgens nog zo'n 8 minuten verder garen op een licht vuurtje. Verwijder het vet en bak nu de vleeskant gedurende 3 a 6 minuten. Rol het geheel in aluminiumfolie en hou het 10 minuten apart.  

 

Hierna snij je het vlees in de lengte in stukken waarna je het kan opdienen en overgieten met de eerder gemaakte saus.