Chocolademousse

Chocolademousse Op zoek naar een overheerlijk, klassiek en niet te versmaden dessert om het nieuwe jaar op gepaste wijze in te zetten? In dit recept leggen we je stap voor stap uit hoe je dit gerechtje klaar kan maken. Kijk ook verder op feestrecepten.com voor meer oud en nieuw recepten!


Benodigdheden:  

 

- 200 gram pure chocolade 

- 25 gram ongezouten boter (in stukjes)  

- 50 gram suiker 

- 4 eetlepels water 

- 2 eetlepels cognac of grand marnier 

- 3 grote eieren (gesplitst) 

- 1,25 deciliter slagroom 

- een kwart theelepel wijnsteenzuur  

 

 

Bereiding: 

 

Neem een kleine pan en vul deze met het water, de chocolade en de cognac. Verwarm het mengsel vervolgens al roerend op een laag vuur tot de chocolade is gesmolten. Neem het pannetje van het vuur en roer de boter door de chocolade.  

 

Klop een voor een de eierdooiers door het chocolademengsel en laat het daarna wat afkoelen. Klop op een lage snelheid met een elektrische mixer de eiwitten los in een kom. Klopt vervolgens geleidelijk aan op een hogere snelheid tot op het moment dat er zich zachte pieken beginnen te vormen. Strooi vervolgens het wijnsteenzuur over het eiwit en voeg lepel voor lepel al kloppend de suiker toe.  

 

Klop vervolgens het eiwit tot er stijve pieken ontstaan. Klop een paar lepels schuim door het chocolademengsel om het geheel wat luchtiger te maken. Klop de slagroom in een andere kom tot zich zachte pieken vormen. Schep de room daarna over het chocolademengsel en voeg ook de rest van het eiwit toe. Vouw daarna voorzichtig met een spatel van rubber of metaal de chocolade door de room en het eiwit.  

 

Schep nu de chocolademousse in een grote kom of verdeel het mengsel over 4 of 6 kleine schaaltjes. Dek de kom (of de schaaltjes) af met huishoudfolie en laat de mousse tenminste 3 uur opstijven in de koelkast.